Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ditë: 6 Qershor 2024

Një tjetër projekt për integrimin e minoritetit Rom dhe Egjiptian përmes arsimit dhe punësimit në Elbasan

Në shkollën “Qemal Haxhihasani” u zhvillua një takim mes kryetarit të bashkisë, z. Gledian Llatja, dhe drejtuesit të fondacionit për Ballkanin Perëndimor “Shoqëria e Hapur për Shqipërinë”, z. Andi Dobrushi.

 Qëllimi i këtij takimi ishte diskutimi i projektit “Integrimi i pakicave etnike, Rome dhe Egjiptiane përmes arsimit dhe punësimit”, mbështetur nga programi InclusiveEduJobs i financuar nga BE.

Z. Llatja theksoi rëndësinë e këtij projekti, duke vënë në dukje se bashkia dhe fondacioni kanë punuar së bashku për të mbështetur shtresat më në nevojë dhe minoritetet.

“Kemi punësuar 14 gra nga këto minoritete në punë të pjesshme dhe ato përfitojnë edhen nga skema të tjera mbështetëse. Kjo ndihmon komunitetin, jo vetëm duke i parë si përfitues, por edhe si kontribues të drejtpërdrejtë në jetën dhe aktivitetin social të qytetit,” tha z. Llatja. Ai gjithashtu shtoi se në bashkëpunim me fondacionin dhe BE-në, kanë mbështetur 30 nxënës me bursa për të motivuar ata dhe familjet e tyre që të mos braktisin shkollën dhe të kenë një të ardhme të sigurt.

Z. Llatja e vlerësoi projektin si një nismë që sjell shumë shpresë për zgjidhjen e problematikave të komunitetit. Ai falënderoi fondacionin, BE-në, donatorët, stafin mësimdhënës, zyrën e punës dhe qendrën e formimit profesional për kontributin e tyre në trajnimin dhe integrimin e personave që duan të futen në tregun e punës.

Drejtori i fondacionit “Shoqëria e Hapur për Shqipërinë”, z. Andi Dobrushi, tha se “kemi 30 vjet që mbështesim minoritetin Rom dhe Egjiptian dhe gjithmonë janë treguar të mirëkuptueshëm në zbatimin e projekteve për punësim, edukim dhe arsim. Në Elbasan kemi gjetur një qasje mendjehapur nga bashkia dhe komuniteti për të kuptuar rëndësinë e përfshirjes së komunitetit në të drejtat e tyre dhe kontributin që duhet të japin.”

Z. Dobrushi theksoi se raportet mes komuniteteve Rom dhe Egjiptian në bashkinë e Elbasanit janë një model që duhet të përcillet më tej.

Projekti ka nisur para dy vjetësh dhe ka pasur rezultate të suksesshme. Këtë vit, projekti vjen me një risi, duke integruar të rinjtë dhe prindërit që duan të punojnë.

Me sukses projekti i instalimit të paneleve fotovoltaike për prodhimin e energjisë elektrike në 7 shkolla të qytetit

Në shkollën “Ptoleme Xhuvani” në Elbasan është zbatuar projekti i përbashkët midis fondacionit “Shoqëria e Hapur për Shqipërinë” dhe Bashkisë së Elbasanit, i njohur si “Sunny Schools”. Ky projekt përfshin instalimin e paneleve diellore për të prodhuar energji elektrike në shtatë shkolla të qytetit, duke kursyer 15 mijë euro.

Kreu i Bashkisë, z. Gledian Llatja, dhe drejtori i fondacionit “Shoqëria e Hapur”, z. Andi Dobrushi, kanë inspektuar nga afër këto investime në shkollën “Ptoleme Xhuvani”.

 Z. Llatja theksoi rëndësinë e këtij projekti duke deklaruar, “me një investim që kemi bërë me fondacionin ‘Shoqëria e Hapur për Shqipërinë’, do të shohim sa kemi prodhuar energji elektrike në shkollën ‘Ptoleme Xhuvani’.

 Projekti ‘Sunnny Schools’ përfshin instalimin e paneleve diellore për të prodhuar energji elektrike në 7 shkolla që kanë përfituar nga ky projekt. Shpresojmë që në bashkëpunim me fondacionin, ta zgjerojmë këtë projekt edhe në shkolla të tjera.”

Ky projekt synon të ulë ndotjen e emetimeve të karbonit dhe të krijojë një mjedis të pastër dhe të gjelbër për qytetin. Gjithashtu, kursimet nga prodhimi i energjisë do të riinvestohen në infrastrukturat shkollore dhe laboratorët.

“Qëllimi ynë kryesor ashtu sic kemi punuar prej disa vitesh në bashkëpunim me të rinjtë në shkolla është për të futur modelet e mira të uljes së ndotjes të emetimeve të karbonit në natyrë në kuadër edhe të projekteve të përbashkëta që po bëjmë për të mbajtur pastër ambjentet tona, për të pasur një qytet të pastër, të gjelbëruar dhe miqësor me mjedisin”, ahtoi Llatja.

Z. Andi Dobrushi drejtor i fondacionit pohoi se “janë rreth 4000 euro që janë përfituar vetëm nga prodhimi i energjisë së pastër në kete shkollë. Ky projekt jo vetëm që mbështet edukimin e nxënësve, por gjithashtu krijon një energji sociale dhe komunitare që mund të shërbejë si model për Shqipërinë dhe rajonin.”

Ky investim inovator premton të sjellë përfitime të drejtpërdrejta për fëmijët dhe komunitetin e Elbasanit, duke kontribuar në një mjedis të qëndrueshëm dhe të pastër.

Ky projekt promovon energjinë e gjelbër në shkollat e Ballkanit Perëndimor duke instaluar panele fotovoltaike, dhe është një hap i madh drejt një ekonomie të gjelbër dhe një mjedisi më të pastër për komunitetin.