Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ditë: 9 Nëntor 2023

BUXHETIMI ME PJESËMARRJE NË GJINARIN E TURIZMIT MALOR

Procesi i buxhetimit me pjesëmarrje, i cili starton cdo fundviti në Elbasan, ka vijuar në Gjinarin malor, apo sic njihet ndryshe, perla e turizmit të Elbasanit.

Gjatë një bashkëbisedimi me banorët e kësaj zone, kryetari i bashkisë Z. Gledian Llatja renditi të gjitha investimet që janë kryer gjatë kësaj periudhe.

 “Aktualisht po punojmë për rivitalizimin e qendrës së Gjinarit që do t’i sjellë një zhvillim zonës duke afruar gjithnjë e më shumë turistë vendas e të huaj, si një model i turizmit elitar për zhvillimin e ekonomisë rurale”.

Buxhetimi me Pjesëmarrje është kthyer në traditë në Bashkinë e Elbasanit, ku buxheti i Bashkisë ndahet në mënyrë të drejtë në bazë të prioriteteve që vetë banorët  i vendosin.

BUXHETIMI ME PJESËMARRJE NË SHUSHICË: LLATJA/ SHUSHICA, ME POTENCIAL TË MADH ZHVILLIMI

Gjatë procesit të Buxhetimit me pjësëmarrje banorët e Shushicës u ndalën në prioritetet dhe nevojat e tyre për vitin e ardhshëm, por gjithashtu falenderuan bashkinë për investimet e deritanishme dhe vizionin e së ardhmes i cili e ktheh Shushicë në lagje të Elbasanit.

Teksa para disa vitesh flisnim për prita lumore, tha Kryetari i Bashkisë Z. Llatja, sot flasim për investime të mëdha, si ura e Byshekut, apo automotoparku i cili do të ketë impakt të drejtpërdrejtë në këtë zonë.

“Jeni një komunitet i mirë, punëtor, me kërkesa, me halle shumë, por që dalëngadalë, po arrijmë drejt zgjidhjes. Kur kam ardhur për herë të parë këtu para pesë vitesh për buxhëetimin me pjesëmarrje, problemi kryesor ishte prita lumore, pastrim përrenjsh, rregullim rrugësh, mirëmbajtje me çakull, kanalet kulluese, kanalet vaditëse.

Polis Tuda një nga problemet kryersore, për një pjesë të madhe të njësisë, nuk po flas vetëm për një fshat.

Po zhvillojmë projektet në Shushicë, duke filluar që tek pritat lumore, nga Ura e Shkumbinit deri tek pylli Aluvjan, që një herë e mirë na stabilizon të gjithë pjesën e problemeve që kemi pasur me tokat bujqësore të zonës së Shushicës.

 Kemi pasur ndërhyrje edhe në Polis për pritat lumore, kemi ndërhyrë në përrenj, dhe në çdo fshat për zgjidhje problematikash, por kemi parë edhe pjesën e zhvillimit.  Kemi bërë dy rrugët paralele kryesore të pazarit, por edhe rrugën tjetër tek rezervat e ushtrisë, por edhe tek pjesa e rrugës së varrezave, e cila ishte një kërkesë e kahershme e banorëve të zones” tha Llatja ndërsa shtoi vizionin e tij i cili po konkretizohtet tashmë.

“Kur flisnim përpara katër vitesh për Automoto Parkun, për zhvillimin që do të merrte Shkumbini, për Urën e Bushekut, për by – passin, dhe për të gjithë këto projekte të mëdhaja, të gjithë thshin se do të kishte ndonjë shans, se do të bëheshin këto prita lumore.

 Por ne, po ecim me projektet e tona për zhvillimin e madh të Elbasanit, po ecim me projektin e madh të By-Passit, me projektin e madh të Automoto Parkut, me projektin e Urës së Bushekut, të zhvillimit të bulevardit të Elbasanit që të na vijë deri tek pjesa poshtë e Bushekut.

Ndërhyrja e fundit që kam kërkuar me Autoritetin Rrugor Shqiptar për pjesën e projektit dhe ato problematika që na takonin ne përsa ndërthuremi me infrastrukturën, kërkova që Ura e Bushekut të bëhet me katër korsi dhe jo siç ishte me një tunel, por të bëhet me dy tunele nga dy korsi.”

Pikërisht për të vazhduar atë projektin që kemi në qytet që ta vazhdojmë bulervadin kryesor deri afër Krastës, Automoto Parkut dhe pse jo të sjellim edhe këtu një rrugë të mrekullueshme mes përmes Shushicës, për të zhvilluar edhe këtu një ambjent të zhvilluar dhe pse jo të jetë një pjesë e urbanizuar, dhe një pjesë satelit të qytetit. Ne kemi një potencial të madh zhvillimi në Shushicë, e cila vjen nga Automoto Parku i Elbasanit por edhe nga by – passi i ri që po bëhet”

Ndërkaq kryetari i Bashkisë u kërkoi banorëve të votojnë prioritete e tyre më të mëdha siç janë ujësjellësi dhe rrugë pa u ndalur në rrugica të vogla të cilat do të kenë vëmendjen e ASHP-së.

BUXHETMI ME PJESËMARRJE NË NJËSINË NR 1

Buxhetimi me pjesëmarrje është ndalur në njësinë nr.1 ku u dëgjuan prioritetet e komunitetit për vitin 2024. Kryetari i Bashkisë Gledian Llatja ka ndjekur personalisht çdo takim buxhetimi për t’u njohur me problematikat dhe shqetësimet e banorëve. Përveç investimeve që vetë pushteti vendor ka parashikuar në çdo zonë, prioritetet e votuara nga banorët marrin vëmendje të veçantë në investimet e vitit të ardhshëm. 

“Nuk e harroj, edhe në pandemi kur kemi bërë buxhetimin me pjesëmarrje, në lagje “41” sheshi i pallateve ka qenë një kërkesë e kahershme. Mbaj mend banorët që vinin dhe thonin se e kemi shtëpinë në qendër të qytetit dhe mbushemi me ujë deri në gjunjë në shtëpi, po ashtu kur flisnim për rrugët, për kanalizimet e Krastës, për mirëmbajtjet e rrugëve, për lagjet qëndrore tonat, apo për projektin që është duke u mbyllur, dhe shpresoj se shpejt të kemi procesin e shpronësimit në lagjen “ Kongresi i  Elbasanit”, të mbyllim këto problematika të vogla me shpronësimet, me qëllim që të vazhdojë projekti një herë e mirë për t’u mbyllur.

Nuk kemi mbaruar punë, kemi akoma shumë për të bërë, kemi për të rikonstruktuar “Luigj Gurakuqin”, shpresojmë shumë të gjejmë një mundësi financimi.

 E kemi bërë gati projektin e shkollës “Naim Frashëri”, presim që këtë vit me buxhetin e ri që të miratohet të financohet nga qeveria, sepse është një projekt i madh ne nuk ia dalim dot me buxhetin tonë të bashkisë, ta restaurojmë totalisht bashkë me shtesën që duhet, edhe për nxënësit që të mos bëhet mësimi me dy orare, por të kemi një ambient të mirë bashkohor.

Po ashtu edhe për rrugët dhe sheshet e pallateve që po investohet, ne sapo kemi marrë një lajm të mirë, një pjesë e pallateve tek rruga e Kinezëve, ose tek “Borodin Mitarja”, mbas nënkalimit që është bërë funksional do të bëjmë edhe një pjesë të mirë të fasadave me termoizolim, me kapotë, dhe me sisteme të përqendruara të shpërdarjes së ujit të pijshëm” theksoi Llatja. 

Kryetari i Bashkisë njoftoi qytetarët për planin e nisjes së shpejti t’ë aplikimit të kredive të buta për çiftet e reja.

 “Ndërkohë po bëhemi gati që këtë vit në buxhet të planifikojmë edhe kreditë e buta për shtresat në nevojë, për familjet e reja për ciftet e reja, edhe ky është një projekt social të cilin unë doja mbështetjen tuaj që ta bëjmë tek buxhetimin me pjesëmarrje.

Një gjë është e sigurtë, punët janë për ne dhe ne do t’i bëjmë.”

Buxhetimi me pjesëmarrje çdo vit përfshin banorët në vendimmarrje ndërsa Bashkia e Elbasanit është e para bashki që e ka nisur këtë proces më shumë se një dekadë më parë.