Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Muaj: Prill 2024

DY TALENTËT NGA ELBASANI TRIUMFOJNË NË KONKURSIN KUIZ EUROPIAN TË PARASË NË BRUKSEL

Edea dhe Martini, janë dy talentët nga Elbasani të cilët u paraqitën denjësisht në konkursin kombëtar të Kuiz Europian të Parasë në Bruksel.

Dy të rinjtë fituan këtë konkurs duke përfaqësuar me dinjitet qytetin e tyre por edhe Shqipërinë duke konkuruar me mijëra bashkëmoshatarë nga 30 vende të Europës.

14 vjeçarët nga Elbasani u përballën me një garë të fortë, ku merrnin pjesë edhe nxënës të shkollave profesionale me drejtim financë e kontabilitet, por eksperienca rezultoi e shkëlqyer.

European Money Quiz synon të rrisë kulturën financiare të të rinjve dhe t’i përgatisë për sfidat ekonomike.

NJË LULISHTE ME TRËNDAFILA NË BASHKINË E QYTETIT, MBJELLË NGA FËMIJËT

Kopshtet dhe sistemi i parashkollorit, ndër të tjera të mëson edhe për rëndësinë e imazhit të gjelbër në komunitetin ku jeton.

  Në këtë kuadër parashkollori “Ali Agjahu” dhe kopshti Nr 9 në Elbasan me ndihmën e mësueseve të tyre, në prani edhe të kryetarit të bashkisë së Elbasanit Gledian Llatja, kanë mbushur oborrin para insitutcionit të bashkisë Elbasan në qendër të qytetit, plot me 150 rrënjë trëndafila, duke krijuar kështu një kopësht të vogël.

Jo vetëm se mësojnë dije të reja rreth luleve dhe gjelbërimit në qytet, por ato mësojnë edhe se si të kujdesen për lulet.

 Madje cdo lule e mbjellë nga duart e tyre të vogla, vetë fëmijët i vendosën edhe nga një emër duke premtuar se do të kujdesen cdo ditë për kopshtin e trëndafilave krijuar në bashkinë e Elbasanit.

Nga ana e tij kryebashkiaku Gledian Llatja, i cili ka kohë që ka ndërramrë një fushatë për mbjelljen e fidanëve dhe luleve kudo në qytet por edhe në fshat, ka përgëzuar fëmijët për këtë nismë, që sipas tij shërben për të gjithë.

“Ne kemi gati një muaj që kemi rifilluar pastrimin në Elbasan, për shtrimin e sipërfaqeve të gjelbërta. Po vazhdojmë tashmë në qytet me shtimin e luleve, me shtimin e trënfafilave në shumë nga lulishtet tona të qytetit”, tha ai.

Qyteti i Elbasanit në këtë stinë pranvere gëlon nga lulet shumëngjyrëshe kudo, në parqet në qendër të qytetit dhe në lagje, si edhe në cdo lulishte, duke rikthyer traditën e qytetit të luleve.

PROMOVOHET LIBRI “FLETË NGA JETA IME”, KUJTIMET E DHIMITËR SHUTERIQI

Në kuadër të ditës botërore të librit dhe të drejtës së autorit, biblioteka publike “Qemal Baholli”, ka hapur dyert për të promovuar librin “Fletë nga jeta ime” e autorit Dhimitër Shuteriqi.

Në këtë event, kanë marrë pjesë shkrimtarë, intelektualë të qytetit, dashamirës të librit, të afërm të autorit, si edhe kryetarja e Këshillit të Qarkut Ermira Urupi.

Në promovim është bashkëbiseduar për kujtimet e Shuteriqit, ku u vu në dukje fakti se në “Fletë nga jeta ime”, autori reflekton duke na paraqitur disa nga momentet personale të jetës së tij, dashuria për njerëzit dhe vendin e tij, e cila herë – herë përzihet me trishtim dhe zhgënjim.

Dhimitër Shuteriqi është një personalitet i shquar i historisë letrare e kulturore.

 “Fletë nga jeta ime”, një libër me kujtime i autorit plot dashuri për vendin e tij dhe njerëzit, ku lexuesi mund të qeshë, të reflektojë, takon njerëz të famshëm e të thjeshtë.

Njoftim për mbledhjen e Këshillit Bashkiak

NJOFTIM


Lënda: Njoftim për mbajtjen e mbledhjes së Këshillit Bashkiak Elbasan.

Ju njoftojmë se më datë 30.04.2024, ora 13:00 zhvillohet mbledhja e Këshillit Bashkiak Elbasan e thirrur nga Kryetari i Këshillit në bazë të Ligjit 139/2015, neni 53 pika 4), në sallën e qendrës rinore me këtë rend dite:

 1. Miratimi i rendit të ditës së Mbledhjes.
 2. Miratimi i proçesverbalit të mbjedhjes të muajit Mars (dt.28.03.2024).
 3. Dhënia e ndihmës ekonomike nga fondi i Bashkisë Elbasan për muajin Mars 2024.

3/1.Dhënia e ndihmës ekonomike nga fondi i kushtëzuar për muajin Mars 2024.

 • Për emërtimin e një rruge lagjeje në fshatin Papër (pas vdekjes) Z. Hasan Qeleshi.
 • Për dhënie titulli “Qytetarë Nderi” Z. Shkëlqim Bumçi.
 • Për miratimin e planit të përmirësimit të shërbimit për arsimin parashkollor në Bashkinë Elbasan.
 • Marrje me qera (rinovim kontrate) ambjent që do të përdoret si strehëz për qentë endacakë.
 • Për vendosjen në qendrën rezidenciale të shërbimeve sociale Z. Qamil Pëllumbi.
 • Miratimi i të ardhurave për periudhën afatmesme 2025-2027.
 • Miratimi i tavaneve përgatitore të shpenzimeve, për periudhën afatmesme 2025-2027.
 • Për miratimin e vlerës financiare  të dëmeve të shkaktuar nga djegja e banesës së Z. Ryzhdi Xhemali Gurabardhi, Njësia Administrative Shirgjan dhe dhënien e kompesimit financiar nga ana e Bashkisë Elbasan.
 • Mbi shpërndarjen e fondit financiar të mbrojtjes civile të vitit 2024 për 30 familjet e dëmtuara nga fatkeqësitë natyrore dhe dhënien e ndihmës financiare nga ana e Bashkisë Elbasan.
 • Për miratimin e ekipeve sportive dhe të trajnerëve përkatës të Klubit Shumësportësh, Bashkia Elbasan, për sezonin sportiv vjetor 2024.

Të ndryshme

 1. Propozim për hartim draft marrëveshje me UKE.
 2. Informacion mbi procesin e zgjedhjeve te nderlidhesve te qytetit.
 3. Diskutime/Propozime

Vo.Komisionet do të mblidhen ditën e hënë më datë 25.04.2024 ora 14:00 në ambientet e  Bashkisë Elbasan.

KRYETARI I KËSHILLIT BASHKIAK ELBASAN

Lutfi LALA

FËMIJËT E KOPSHTEVE AKTIVITETE NË DITËN E TOKËS

Fëmijët e kopshteve të qytetit, pasi janë njohur nga edukatorët e tyre rreth Ditës së Tokës, kanë organizuar edhe një sërë aktivitetesh për këtë ditë.

Duke bashkëpunuar me njëri-tjetrin fëmijët kanë krijuar punimet e tyre me mesazhin se të gjithë duhet të kujdesemi për tokën, dhe mjedisin ku jetojmë, duke i ekspozuar në oborret e kopshteve.

Fëmijët realizuan vizatime të ndryshme të cilat kanë të bëjnë me jetesën në Tokë, çfarë e bën Tokën planet të lumtur dhe çfarë e ndot atë.

Nëpërmjet këtij aktiviteti, fëmijët brezi i ardhshëm i vendit mësuan se Toka është planeti ynë dhe duhet ta ruajmë atë.

NË 23 PRILL, DITËN BOTËRORE TË DREJTËS SË AUTORIT, BIBILIOTEKA PUBLIKE PROMOVON LIBRIN E DHIMITËR SHUTERIQIT

Në 23 prill, ditën botërore të librit dhe të drejtës së autorit, biblioteka publike “Qemal Baholli” hap dyert për promovimin e librit “Fletë nga jeta ime”, të autorit Dhimitër Shuteriqi.

Në këtë kuadër janë të ftuar të marrin pjesë të gjthë elbasanasit dhe dashamirësit e librit të bashkohen në këtë takim ku do të flitet për historikun e afërt të Elbasanit, sjellë mjeshtërisht nga kujtimet e Shuteriqit ku secili ndjehet dhe bëhet pjesë e tij.

ELBASANI EDHE NË HARTËN E TURIZMIT DITOR

Elbasani ka disa vite që ka hyrë në hartën turistike ditore. Këtë e dëshmon fakti se çdo ditë qindra vizitorë ndalen në Elbasan, duke shijuar resurset historike dhe natyrore që ka ky qytet.

Një sezon turistik shumë premtues me turistë nga shumë vende të ndryshme të botës frekuentojnë Elbasanin dhe të gjitha resurset e tij të vizitueshme.

Vetëm gjatë kësaj jave qindra vizitorë janë ndalur në Elbasan, për të parë më nga afër, lagjen “Kala” brenda së cilës ndodhen shumë objekte historike dhe kulturore, si, kulla e sahatit, hamami i vjetër, xhamia Mbret dhe Kisha e Shën Mërisë.

Agjensia e Kulturës dhe Turizmit në Elbasan, i ka dhënë një rëndësi të veçantë turizmit ditor në Elbasan, ndaj edhe turistët e ardhur vetëm gjatë këtyre ditëve janë njohur edhe me shumë pasuri të trashëgimisë kulturore, siç është mozaikut në qendër të qytetit, jo shumë larg mureve rrethuese të Kalasë së lashtë i ka dhënë një hov turizimit kulturor në Elbasan.

Sakaq edhe Muzeu Etnografi, është një tjetër pasuri historike e kulturore që i është prezantuar turistëve, ku këta të fundit kanë parë nga afër 80 lloje zejesh që ndodhen brenda kësaj shtëpie e cila mbart një pasuri të vyer të historis së Elbasanit.

Vlen të theksohet fakti se gjatë këtij viti Elbasani është vizituar jo vetëm nga turistë të thjeshtë por edhe diplomatë të shumtë, të cilët kanë vizituar muzeun etnografik, madje edhe mozaikun në qendër të qytetit jo shumë larg mureve rrethuese të Kalsë së lashtë.

Prej disa vitesh kreu i bashkisë Gledian Llatja është bërë iniciator i një lëvizjeje që ka ndikuar dukshëm në gjallërimin e këtij lloj turizmi.

Objektivi i kryebashkiakut është kthimi i Elbasanit në një qendër të rëndësishme të turizmit kulturor. Elbasani me trashëgimi të shumta kulturore e natyrore ka hyrë edhe në hartën turistike ditore, duke mundësuar që  të gjitha stinët dhe muajt e vitit do të kenë turistë.

AGJENSIA E KULTURËS DHE TURIZMIT I BASHKOHET NISMËS SË BASHKISË PËR PASTRIMIN E QYTETIT

Stafi i Agjencisë së Kulturës dhe Turizmit është bashkuar me nismën tonë të pastrimit, duke u angazhuar sot në pastrimin e rrugëve të lagjes “Kala”.

Lagja Kala në Elbasan është një nga vendet që ka më shumë vizitueshmëri nga turistët në cdo kohë ndaj edhe është e domosdoshme që higjena dhe pastërtia të jetë shumë e lartë.

Angazhim dhe përkushtim i plotë në shërbim të komunitetit për një mjedis më të pastër dhe të qëndrueshëm!

PREZANTOHET PROGRAMI “BE PËR KUJDESIN SOCIAL”

Bashkë me Ëorld Vision Albania, UNICEF Albania dhe me mbështetjen e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, prezantuam programin “BE për Kujdesin Social”, financuar nga European Union in Albania.

Ky program ambicioz u vjen në ndihmë qindra familjeve, duke u ofruar shërbime të kujdesit social dhe mbështetje me praktika inovative dhe trajnime të përshtatura për profesionistë dhe punonjës të kujdesit social.

ELBASANI DHE ASETET E TIJ TË TURIZMIT DHE KULTURËS, INTERES PËR VIZITORËT NË PANAIRIN NDËRKOMBËTAR TË TURIZMIT DHE SPORTIT                  

Për dy ditë rradhazi po mbahet edicioni i 20-të i “Panairit Ndërkombëtar i Turizmit dhe Sportit”.

Elbasani i pranishëm në këtë panair prezanton për të pranishmit vlerat e qytetit, nga pasuritë natyrore te ato kulturore si dhe historike.

Elbasani është një mozaik multikulturor, me turizëm të qëndrueshëm që zgjat gjithë vitit. Historia, trashëgimia kulturore dhe bukuritë natyrore janë asetet kryesore të qytetit të Elbasanit në zhvillimin e turizmit të Shqipërisë.

“Busheku”, “Labinoti Fushë”, “Krasta e Madhe”, “Llixha”, Funari e Gjinari, fshehin perla për vizitorët, që të shoqëruara me histori dhe legjenda shumë shekullore, janë origjinale në specifikat e tyre.

Janë këto edhe shumë arsye të tjera që Elbasani është një nga qytetet më të preferuar për turistët e huaj. Ndaj dhe më shumë se 10,000 vizitorë kanë vizituar stendën e Bashkisë Elbasan vetëm ditën e parë! 

Në sallën plot gjallëri, do të nxirret në pah bukuria e turizmit lokal të Elbasanit.

Vizitorët mund të eksplorojnë peizazhe mahnitëse dhe pika të shumta kulturore dhe turistike që e bëjnë Elbasanin të veçantë.